JUBILEUM: Jan Vegard Hestnes er daglig leder for en 100-åring. Det er han stolt av.


Gründer Sven Kvia startet med verksted og delebutikk i 1922. 100 år etter er bedriften Norges største enkeltstående forhandler av Opel og Hyundai.

 

– Det forplikter å være 100 år. Vi er stolte av historien, men vi hviler ikke på gamle laurbær, sier daglig leder Jan Vegard Hestnes.

STARTEN: Det første lokalet til Sven Kvia AS i Langgata i Sandnes

Opel fra 1929

2. oktober er det 100 år siden gründer Sven Kvia utvidet til verksted og delebutikk og offisielt stiftet selskapet Sven Kvia AS. Men allerede da hadde Kvia drevet for seg selv i noen i år. I 1918 var det bare rundt 100 biler til sammen i Sandnes og Stavanger. Likevel valgte unge Sven å si opp sin faste jobb som telegrafist ved jernbanen for å satse på lastebilkjøring og salg av bensin i kanner.

Året etter oppstarten ble Sven Kvia AS forhandler for Ford. I 1929 kom opelen inn i bildet og året etter avsluttet bilforhandleren salget av Ford.

NY EIER: Kjetil Fuhr med Sven Kvia sin første Opel demobil. Fuhr har lova at han aldri skal selge bilen. Foreløpig står bilen på Rogaland bilmuseum på Særheim i Klepp.

Trillende bilhistorie

100 år med Sven Kvia AS, er 100 år med bilhistorie. En del av denne historien er fremdeles godt bevart og triller innimellom rundt på veier i distriktet. Blant disse er firmaet sin aller første Opel demonstrasjonsbil.

I 1938 var Sven Kvia selv i Tyskland for å hente bilen – en Opel Super Six.

84 år senere står 1938-modellen tørt og godt på Rogaland bilmuseum på Særheim i Klepp. Eier Kjetil Fuhr er aktiv i Gammelbilens venner og takknemlig for at akkurat han får lov til å ta vare på ein bit av både lokal- og kjøretøyhistorie.

– Jeg har skrevet under på at bilen aldri skal selges, sier han og avslører at han har testamentert bilen til sønnen på samme vilkår.

OPEL: Ken Arvid Risa er salgssjef for Opel hos Sven Kvia AS.

– Vi leverer alltid

På Forus er det ny historie som skal skrives. 100-åringen er i 2022 mer enn forhandler av nye biler. Bedriften har rundt 70 ansatte og nybygget på Moseidsletta huser både verksted, delelager, et stort dekkhotell og har lang erfaring med lakk- og antirustbehandling.

I tilknytning til dekkhotellet har bedriften en helt spesiell dekkvaskemaskin med samlebånd, en av få i hele landet.

– Målet vårt er at vi skal hjelpe kundene med alt, sier Hestnes og trekker fram visjonen til firmaet:

– Vi leverer alltid. Det har vi gjort i 100 år og det vil vi fortsette med, sier han.

GÅR FOR GULL: Salgssjef for Hyundai, Bjarne Kamfjord med jubileumsbilen, en Hyundai Ioniq 5.

Opel og Hyundai

I 2010 ble Sven Kvia AS forhandler av koreanske Hyundai. 12 år senere er bedriften den største enkeltstående forhandleren av både Opel og Hyundai i Norge.

– Vi er også veldig store på bruktbil, sier Hestnes.

For tre år siden flyttet bedriften inn i nye lokaler like ved den nordligste Forus-avkjørselen fra E-39.

– Vi er veldig fornøyde med beliggenheten. Nytt bygg sørger for ekstra trivsel både for ansatte og for kunder. Det skal være godt å komme hit, sier Hestnes.

VERKSTED: Her er hele verkstedgjengen til Sven Kvia AS, anno 2022.

Historie på veggen

Selv om det ikke sitter så mye historie ennå i veggene i nybygget, henger det mye historie på veggene. Svart-hvitt-bilder viser veien fram til den posisjonen firmaet har i dag.

– Som 100-åring er vi en institusjon i regionen. Kunder som kommer til oss skal være sikre på at vi alltid leverer kvalitet, slår Hestnes fast.

Til høsten skal bedriften slå på stortromma med en stor hundreårsfest.

– Det er bare å glede seg, legger den daglige lederen til.

100 år med bilhistorie

1922 – Sven Kvia senior stifter selskapet

1929 – Import av Opel

1960 – Ny bilforretning i vågen

1992 – Bruktbilhall på Lura

1994 – Nytt bilanlegg på Lura

1998 – Forhandleransvar for Opel og Chevrolet i Stavanger

2010 – Forhandler av Hyundai

2019 – Nytt bilhus på Forus

2022 – 100 år som forhandler av bil i regionen